Sfeertekeningen

 

Wanneer ik een ruimte moet vormgeven of inrichten, dan vind ik het heel fijn om daar een visual van te maken. Ik krijg een veel beter idee hoe de ruimte wordt, wat een goede indeling is en wat ik nodig heb om die juiste sfeer te krijgen.

Visuals zijn ook een fijn communicatiemiddel. Wanneer een sfeer of idee in woorden wordt uitgedrukt, wil dit niet zeggen dat die sfeer bij iedereen hetzelfde is. Een tekening kun je niet omheen, je kunt duidelijk aangeven wat wel en wat niet gewenst is.

 

Het kost best wat tijd om een visual te maken. Wanneer dit niet nodig is, maak ik ook wel eens een soort collage of moodboard in Photoshop van de locatie met de nieuwe aanpassingen, meubels, etc. Dit werkt als een trein, want hoewel ik een goed voorstellingsvermogen heb, kom ik tijdens het maken van de collage vaak genoeg achter dat een idee niet werkt. Liever achter mijn computer dan op locatie!

 

Tussen de tekeningen zit ook eigen werk… Om een beetje te oefenen.

Zeiknat

De unieke rap shanty ‘Zeiknat’ van de nieuwste CD ‘Nuenen aan Zee’ van Zingerij Dwarsgetuigd. Deze CD is een variatie van authentiek shanties over de de zeil- en (wal)-visvaart, gecombineerd met hedendaagse shanties.

 

In opdracht van de zingerij en in samenwerking met Jiska Rickels (regie) en Martijn van Broekhuizen (camera) is van het nummer ‘Zeiknat’ een videoclip gemaakt. Voor dit project was ik verantwoordelijk voor de art direction.

 

Tekst: Wim Berkenbosch
Muziek: Horst Rickels

 

Bernhard, de Troon en Annie M. G. Schmidt

 

Voor deze televisieseries heb ik de (zoals ik ze noem) grafische rekwisieten gemaakt. Omdat de series zich in een andere periode afspelen, moeten rekwisieten als postpakketten, oude documenten, kranten en boeken allemaal speciaal gemaakt worden.

 

Foto’s uit oude kranten moeten vervangen worden voor foto’s van acteurs, oude boeken lijken als nieuw, terwijl sommige documenten juist verouderd en vergeeld moeten zijn.

Bibaboerderij en Zandkasteel

Voor de peuterseries ‘De Bibaboerderij’ en ‘Het Zandkasteel’ heb ik de special props verzorgd. De series zijn beiden bij de NPO uitgezonden en zijn sindsdien verschillende keren herhaald.

Korte films

 

In samenwerking met verschillende regisseurs en productiemaatschappijen heb ik art direction gedaan voor korte films.  De genres van de projecten lopen zeer uiteen: drama, horror, jeugdfilm, komedie en science fiction.

 

Voor dit soort producties is vaak maar weinig budget, maar dat weerhoudt mij er niet van om decors te ontwerpen, cockpits te bouwen en locaties volledig in te richten. Er is altijd wel een oplossing!

 

 

Ik vind het heel leuk om aan dit soort projecten mee te werken en kijk dan ook met veel plezier terug naar deze producties. Van de projecten die ik het vermelden waard vind, zie je hiernaast enkele sfeertekeningen, ontwerpen en stills:

 

 

Electriek – Jiska Rickels

The Bug – Martijn Smits

Zoete Tomaat – Paul Rigter

The TMF Game Awards – Martijn Smits

Martijn Kerem – Hanro Smitsman

November – Marinus Groothof

El Kef

 

Dit is denk ik het bizarste project dat ik tot nu toe heb gedaan.

In opdracht van Videorama (een Marokkaanse productiemaatschappij) en in samenwerking met Henk Loorbach (regie) heb ik de art direction gedaan voor een commercial van het wasmiddel El Kef.

 

Werken met de lokale crew in Marokko (Cassablanca) was een avontuur op zich. De communicatie verliep op alle fronten nogal stroef.

De grootste uitdaging voor mij was om in korte tijd, met beperkte middelen en ruimte een ‘forced perspective’ te maken. Dit is een techniek om een optische illusie te creëren en wordt zowel binnen fotografie als film toegepast. Dit zou gebruikt worden voor het openingsshot van de commercial.

 

In eerste instantie dacht ik dat de forced perspective de grootste uitdaging was, maar dat bleek anders. In een groot aquarium in een studio moest ik er voor zorgen dat er een stuk wasgoed rond kon draaien. Dit luisterde allemaal nogal nauw omdat er later met de computer nog allerlei effecten toegevoegd zouden worden.

Toen net voor het draaien het aquarium uit elkaar spatte en een kleine 1000 liter water de studio in kolkte was de chaos compleet. Gelukkig sloegen niet alleen bij ons de stoppen door, anders had de crew gehalveerd geweest… Na overleg hebben we besloten om de opstelling in een kleine schaal helemaal opnieuw op te zetten om toch deze scene te kunnen draaien.

 

Uiteindelijk, na 10 dagen zwoegen en zweten, met als klapper de laatste aquariumdraaidag van 24 uur stond het geheel er min of meer op. Vier uur later zat ik weer in het vliegtuig terug naar huis.

 

Niet geheel buiten verwachting verliep de nabewerking ook niet vlekkeloos. Het eindresultaat ziet er niet al te best uit en is ver beneden onze verwachting, maar het was een avontuur dat ik niet had willen missen.

 

Callgirl, Bluf en de Keet

In opdracht van verschillende productiemaatschappijen heb ik met een team de art direction verzorgd. De series zijn uitgezonden bij RTL5, Net5 en Omroep Friesland.

 

Als art director van dit project was ik (mede)verantwoordelijk voor de projectleiding, vormgeving, aankleding en eventuele aanpassing van de locaties, budgetbeheer, planning en de aansturing van het team.

Philips

In opdracht van Wenneker heb ik aan verschillende projecten van Philips meegewerkt. Wanneer een product op de markt komt, worden er content video’s en foto’s gemaakt die het gebruiksgemak, de werking en de techniek van het product laten zien.
Deze video’s worden niet op televisie uitgezonden, maar worden onder andere op websites vertoond. De foto’s worden gebruikt voor folders, posters en andere reclame uitingen van het product.

 

Voor deze projecten pas ik zo nodig de locatie aan, maak eventuele decoraanpassingen en ik verzorg de rekwisieten. Daarnaast ben ik tijdens het draaien op de set aanwezig als setdresser.

 

Projecten waar ik aan meegewerkt heb zijn o.a. Handblender, PowerCube, Pastamachine, Easy Pro Expert, Saeco en Senseo Switch.