El Kef

 

Dit is denk ik het bizarste project dat ik tot nu toe heb gedaan.

In opdracht van Videorama (een Marokkaanse productiemaatschappij) en in samenwerking met Henk Loorbach (regie) heb ik de art direction gedaan voor een commercial van het wasmiddel El Kef.

 

Werken met de lokale crew in Marokko (Cassablanca) was een avontuur op zich. De communicatie verliep op alle fronten nogal stroef.

De grootste uitdaging voor mij was om in korte tijd, met beperkte middelen en ruimte een ‘forced perspective’ te maken. Dit is een techniek om een optische illusie te creĆ«ren en wordt zowel binnen fotografie als film toegepast. Dit zou gebruikt worden voor het openingsshot van de commercial.

 

In eerste instantie dacht ik dat de forced perspective de grootste uitdaging was, maar dat bleek anders. In een groot aquarium in een studio moest ik er voor zorgen dat er een stuk wasgoed rond kon draaien. Dit luisterde allemaal nogal nauw omdat er later met de computer nog allerlei effecten toegevoegd zouden worden.

Toen net voor het draaien het aquarium uit elkaar spatte en een kleine 1000 liter water de studio in kolkte was de chaos compleet. Gelukkig sloegen niet alleen bij ons de stoppen door, anders had de crew gehalveerd geweest… Na overleg hebben we besloten om de opstelling in een kleine schaal helemaal opnieuw op te zetten om toch deze scene te kunnen draaien.

 

Uiteindelijk, na 10 dagen zwoegen en zweten, met als klapper de laatste aquariumdraaidag van 24 uur stond het geheel er min of meer op. Vier uur later zat ik weer in het vliegtuig terug naar huis.

 

Niet geheel buiten verwachting verliep de nabewerking ook niet vlekkeloos. Het eindresultaat ziet er niet al te best uit en is ver beneden onze verwachting, maar het was een avontuur dat ik niet had willen missen.

 

jaar

2014

functie

art direction

Category

film