In het voetspoor van Titus Brandsma

 

Voor Huis van verhalen, Museum De Tiid in Bolsward heb ik de nieuwe tentoonstelling over Titus Brandsma mogen vormgeven en realiseren. Titus Brandsma was een veelzijdig mens: een trotse Fries, katholiek, hoogleraar, verzetsheld, journalist, martelaar en mysticus. Bekend geworden door zijn bewogenheid voor de medemensen, zijn strijd tegen de Duitse bezetter, het Nationaal Socialisme en persvrijheid. In 1942 is hij in concentratiekamp Dachau om het leven gebracht.

 

In 1985 besloot paus Johannes Paulus II Brandsma zalig te verklaren, de laatste stap op weg naar een heiligverklaring. Volgens de regels van de katholieke kerk is het verzetsverleden van Brandsma onvoldoende doorslaggevend voor een heiligverklaring, er is een aan hem toe te schrijven wonder na zijn overlijden voor nodig.

Op 25 mei 2021 erkende het Congres van Theologische Raadgevers het wonder dat nodig is voor een heiligverklaring. Het gaat om de medisch onverklaarbare genezing, van een ongeneeslijke vorm van kanker, van pater Michael Driscoll van de Karmelorde in Florida. Op 15 mei 2022 is Titus Brandsma heilig verklaard.

 

Meer informatie over Titus Brandsma vind je op de website van De Tiid.

jaar

2022

Opdrachtgever

Huis van verhalen, Museum De Tiid, Bolsward

Category

tentoonstellingen