Maliebaanstation – 150 jaar

 

In opdracht van Het Spoorwegmuseum heb ik de tentoonstelling Maliebaan – 150 jaar vormgegeven. In het prachtige entreegebouw werden enkele ruimten beschikbaar gesteld om het kleurrijke verhaal te vertellen over de mensen die er gewerkt hebben en de functies die het gebouw de afgelopen 150 jaar heeft gehad.

 

Het was een behoorlijke uitdaging om in een monumentaal pand, niet per se ingericht als tentoonstellingsruimte, een tentoonstelling te realiseren. De drie beschikbare ruimten hadden elk een heel eigen sfeer, maar voor allemaal gold dat er niets in de muren mocht worden geschroefd, er waren geen faciliteiten voor licht en er moest iets bedacht worden om het daglicht te reduceren om het mogelijk te maken de kwetsbare collectie te kunnen presenteren.

 

Gelukkig houd ik wel van een uitdaging en kan ik een beroep doen op een fijn netwerk van handige professionals die ook geen uitdaging uit de weg gaan. Planemos heeft de bouw op zich genomen, 50 LUX het licht en Studio HQ de grafische vormgeving. Ook de medewerkers van het Spoorwegmuseum zijn onmisbaar geweest. Het was flink puzzelen om de steeds groter wordende lijst aan collectie (!) een plek te geven in de beschikbare 365 m2, maar het is gelukt! Ben je nieuwsgierig naar het verhaal over het Maliebaanstation, kom dan naar het Spoorwegmuseum. De tentoonstelling is nog t/m 1 november 2024 te zien.

Opdrachtgever

Spoorwegmuseum, Utrecht

Jaar

2024

Category

tentoonstellingen