vertelkoffer – Spoorwegmuseum

 

In opdracht van het Spoorwegmuseum in Utrecht heb ik de vormgeving verzorgd van een vertelkoffer over de elektromotor.

In het museum zijn medewerkers (edutrainers) aanwezig die de bezoekers informatie kunnen geven over de collectie en andere activiteiten die spelen in het museum. Enige tijd geleden ontstond het idee om middels een ‘vertelkoffer’ de bezoeker op een speelse manier te informeren over de elektromotor.

 

De werking van de elektromotor wordt onder andere verteld aan de hand van twee schaalmodellen. Naast deze modellen waren er nog een aantal voorwerpen en foto’s die een vast (en stevig) plekje moesten krijgen in de koffer.

 

De koffer bood ruimte voor eigen inbreng en invulling en dat maakte dit tot een hele leuke opdracht. Ik ben vrij gelaten om naar eigen inzicht de indeling te maken. Ook heb ik een paar extra elementen toe kunnen voegen om de koffer meer invulling te geven. Een voorwerp dat ik onder andere heb toegevoegd is barnsteen.

 

Het woord elektriciteit blijkt afgeleid te zijn van het Griekse woord voor barnsteen (elektron). Wanneer men met een dierenvacht (bijvoorbeeld wol) over de barnsteen wrijft, wordt deze statisch geladen. Nooit geweten maar wel erg leuk om dit experiment toe te voegen aan de koffer.

 

Wanneer je mensen weet te raken blijft een verhaal langer bij en dat is wat ik geprobeerd heb te bereiken met deze opdracht: een koffer die tot de verbeelding spreekt, vol verrassingen en interessante objecten en die de toeschouwer boeit…

opdrachtgever

Spoorwegmuseum

jaar

2016

Category

special props, tentoonstellingen