The Exhibition Game – Rijksstudio

 

Voor de Rijksstudio wedstrijd van 2017 heb ik een spel bedacht: The Exhibition Game.

Het doel van het spel is om een tentoonstelling in het Rijksmuseum samen te stellen. Het begint met een opdracht. Gedurende het spel moet je proberen die opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Je hebt een deel van de collectie tot je beschikking in de vorm van collectiekaarten, er zijn exhibits (bijvoorbeeld vitrines) waar je gebruik van kunt maken, je beheert het budget en krijgt te maken met een kritische directeur. Ook kan een gebeurtenis je planning in de war gooien of juist een meevaller zijn. Kortom: ben jij in staat om binnen de tijd een smaakvolle tentoonstelling te realiseren?

 

Dit is de 3e keer dat ik heb meegedaan met deze Rijksstudio wedstrijd. Elk jaar komen er enorm veel inzendingen bij en deze editie stond de teller op 2600 inzendingen wereldwijd. Een creatieve uitdaging en vind het elke keer weer leuk om mee te doen. Aanrader!

Folders, huisstijlen en meer

 

Dit is een klein overzicht van grafisch werk dat ik heb gedaan voor mijzelf maar ook in opdracht, zoals een informatiefolder voor Stichting Jabulani Kids Zimbabwe.

 

‘Het gewicht van het geheugen’ en ‘Onvoltooid volbracht’ zijn twee leporello’s die ik heb ontworpen naar aanleiding van een tentoonstelling ‘Keer en Wederkeer’ uit 2014. De kunstenaars Marcel Verbrugge (schilderijen en tekeningen) en Antonie den Ridder (beelden) zijn voor deze gelegenheid een samenwerking aangegaan.

 

Beide kunstenaars wilden de mogelijkheid hebben om in de toekomst het werk solo te exposeren. Met dit als uitgangspunt heb ik voor deze vorm gekozen. De 2 leporello’s staan op zichzelf, maar vormen één geheel wanneer ze als een muizentrap in elkaar gevouwen worden. (De grijze lijnen geven de vouwlijn aan).

Bernhard, de Troon en Annie M. G. Schmidt

 

Voor deze televisieseries heb ik de (zoals ik ze noem) grafische rekwisieten gemaakt. Omdat de series zich in een andere periode afspelen, moeten rekwisieten als postpakketten, oude documenten, kranten en boeken allemaal speciaal gemaakt worden.

 

Foto’s uit oude kranten moeten vervangen worden voor foto’s van acteurs, oude boeken lijken als nieuw, terwijl sommige documenten juist verouderd en vergeeld moeten zijn.

15 maal op z’n rijks(t) geserveerd – Rijksstudio

In het kader van het éénjarig bestaan van de Rijksstudio heeft het Rijksmuseum een wedstrijd georganiseerd, ‘Maak je eigen Meesterwerk…’. De winnaar krijgt de Rijksstudio Award 2014.
Het museum heeft de intentie om het ontwerp indien mogelijk in productie te nemen en te verkopen in de museumwinkel en eventuele andere verkoopkanalen.

 

Uit de 820 inzendingen heeft een vakkundige internationale jury de 10 genomineerden geselecteerd. Ik was met mijn inzending finalist en behoorde tot de 10 beste inzendingen.

Van 17 april tot en met 22 juli 2014 zijn de ontwerpen van de finalisten geëxposeerd in het Rijksmuseum.

 

In 2015 heb ik opnieuw deelgenomen aan de wedstrijd van Rijksstudio. Dit keer ben ik van de ruim 800 aanmeldingen bij de beste 75 geëindigd. Mijn inzending kun je hier bekijken.

Merel wil anders

Lang koesterde ik de wens om een prentenboek te maken. De geboorte van mijn 2 nichtjes inspireerde mij om dit daadwerkelijk te doen. In 2014 heb ik het prentenboek ‘Merel wil anders’ geschreven, geïllustreerd en vormgegeven.

 

Middels crowdfundingplatform Voordekunst heb ik de financiering gerealiseerd voor de uitgave van mijn eerste prentenboek ‘Merel wil anders’. Het project is succesvol afgerond en mijn boek is feestelijk gepresenteerd tijdens de kinderboekenweek.

 

‘Merel wil anders’ is een eigentijds verhaal over de zoektocht naar geluk. Beleef met Merel een spannend avontuur en ontdek dat geluk dichter bij is dan je denkt. Een prachtig geïllustreerd verhaal voor jong en oud met een wijze les voor eenieder die daar voor open staat.
Het boek is geschikt voor kinderen van 3 – 7 jaar.

 

Het boek is uitgegeven bij Lecturis en te bestellen in elke boekwinkel onder ISBN 978-94-6226-087-0. ‘Merel’ is ook te huur in de bibliotheek.

 

Op de Vimeo link hieronder kun je de video bekijken die ik voor Voordekunst heb gemaakt. De video bevat onder andere een korte animatiefilm van Merel.
Voor meer informatie over het boek kun je naar Merel’s eigen webpagina: www.merelwilanders.nl.