In het voetspoor van Titus Brandsma

 

Voor Huis van verhalen, Museum De Tiid in Bolsward heb ik de nieuwe tentoonstelling over Titus Brandsma mogen vormgeven en realiseren. Titus Brandsma was een veelzijdig mens: een trotse Fries, katholiek, hoogleraar, verzetsheld, journalist, martelaar en mysticus. Bekend geworden door zijn bewogenheid voor de medemensen, zijn strijd tegen de Duitse bezetter, het Nationaal Socialisme en persvrijheid. In 1942 is hij in concentratiekamp Dachau om het leven gebracht.

 

In 1985 besloot paus Johannes Paulus II Brandsma zalig te verklaren, de laatste stap op weg naar een heiligverklaring. Volgens de regels van de katholieke kerk is het verzetsverleden van Brandsma onvoldoende doorslaggevend voor een heiligverklaring, er is een aan hem toe te schrijven wonder na zijn overlijden voor nodig.

Op 25 mei 2021 erkende het Congres van Theologische Raadgevers het wonder dat nodig is voor een heiligverklaring. Het gaat om de medisch onverklaarbare genezing, van een ongeneeslijke vorm van kanker, van pater Michael Driscoll van de Karmelorde in Florida. Op 15 mei 2022 is Titus Brandsma heilig verklaard.

 

Meer informatie over Titus Brandsma vind je op de website van De Tiid.

Van Chirurgijn tot dokter Waverijn

 

Voor de nieuwe tentoonstelling in de Oudheidkamer in Den Burg heb ik de vormgeving verzorgd. Samen met mijn collega’s van Stichting Texels Museum, waar dit museum onderdeel van is, hebben we een leuke tentoonstelling gemaakt.

 

Van Chirurgijn tot Dokter Waverijn vertelt het verhaal van medische zorg op Texel. Dokter Waverijn is jarenlang huisarts geweest op het eiland en is inmiddels met pensioen. Een collectie oude medische instrumenten en persoonlijke verhalen van Texelaars geven een mooi beeld van de medische zorg op het eiland.

 

Onderdeel van de tentoonstelling is een touchscreen met daarin verschillende korte video’s waar de dokter in hoogst eigen persoon uitleg geeft over de verschillende instrumenten. Ik ben wel blij dat er afgelopen decennia een grote ontwikkeling heeft plaatsgevonden, van sommige instrumenten lopen de rillingen over je rug…
De tentoonstelling is nog tot en met oktober 2019 te zien in de Oudheidkamer.

Baanbrekend design

 

De huisstijl van de Nederlandse Spoorwegen bestaat in 2018 50 jaar. Het beroemde NS logo is een ijzersterk tijdloos design en doet nog steeds dienst. Naar aanleiding hiervan heeft het Spoorwegmuseum een tentoonstelling gemaakt. De locatie waar die plaats gaat vinden is de Mat ’64, de oude ‘Apekop’ en de eerst trein die met de nieuwe blauw/gele kleur en logo van Leiden naar Utrecht reed.

 

Een pittige klus want niets in de trein is hetzelfde. Bovendien is de ruimte erg smal en ook de toegang tot de coupés is beperkt door de hele smalle toegangsdeur. Ook wilde ik niet te veel afbreuk doen aan de trein zelf en de sfeer en aanwezige details zo veel mogelijk intact laten. De trein is een collectiestuk, dus gaten boren om iets te bevestigen kon niet. Voor de bevestiging van de tekstborden konden alleen bestaande gaten gebruikt worden. Kortom: een hele uitdaging!

De huisstijlgids van 1968 was uitgangspunt voor zowel de tentoonstellings- als grafische vormgeving en is uitgevoerd door Dayna Casey.

50 jaar Tienertoer

 

Dit is de tweede tentoonstelling die ik voor het Spoorwegmuseum vormgegeven heb. Ook nu is de Mat ’64 de locatie voor de tentoonstelling. Een hele puzzel om in een trein, dat bovendien een collectiestuk is, een opstelling te bedenken. Voortbordurend op het ontwerp van de eerste tentoonstelling ‘Baanbrekend Design’ is de opstelling aangevuld met andere exhibits en zijn er twee coupés toegevoegd.

 

De verhalen die zijn verzameld komen uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Deze periodes zijn over drie coupés verdeeld en hebben ieder een eigen tijdsbeeld. Het is een kleurrijke tentoonstelling geworden met ontroerende, geestige en onvergetelijke verhalen van oud Tienertoerders. De grafische vormgeving is gedaan door Frankie Tjoeng. Hulde!

Goed gemerkt

 

Voor de Oudheidkamer in Den Burg op Texel heb ik vorm gegeven aan een tentoonstelling over merklappen. ‘Goed Gemerkt, drie eeuwen Texelse merklappen’ geeft een beeld van de merklappen gemaakt door Texelse ‘jongedochters’ uit de achttiende en negentiende eeuw. Op merklappen oefenden meisjes het borduren van letters, cijfers en patronen. Met grote precisie en toewijding maakten zij kunstwerkjes van hun merklappen.

 

Dit fraaie culturele erfgoed van Texel is generaties lang bewaard en nu voor het eerst samengebracht in de expositie op de bovenverdieping van de Oudheidkamer.

 

De ondergang van de Pieter Anthony

 

In Museum Kaap Skil is een tentoonstelling te zien met bijzondere vondsten uit het Schervenwrak. In 2005 troffen duikers een wrak vol scherven aan in de Waddenzee. Naast ongelooflijk veel scherven bevatte het schip ook materialen om een plantage mee te bouwen. Na archeologisch en historisch onderzoek is naar alle waarschijnlijkheid te zeggen dat dit schip de Pieter Anthony is geweest, dat in 1822 op de Reede van Texel, op een zandbank is lek geslagen.

Het schip vertrok uit Amsterdam met als bestemming Suriname. Daar is het echter nooit aangekomen. De details van de onfortuinlijke laatste dagen van de Pieter Anthony zijn nauwkeurig beschreven in oude documenten.

Trui aan, trossen los!

 

Trui aan, trossen los! is een speelse tentoonstelling over het leven van visserskinderen op Texel rond 1900. De tentoonstelling is geïnspireerd op het derde boek in de serie ‘Visserstruien’ van Stella Ruhe.

 

De tentoonstelling was tot en met eind augustus 2018 te zien in Museum Kaap Skil.

Designday

 

Op uitnodiging van Designday heb ik meerdere keren deelgenomen aan het Design evenement in Maastricht. Voor verschillende edities heb ik mijn eigen stand ontworpen.

 

De eerste stand heb ik opgebouwd uit kartonnen dozen. Een leuke, speelse en in het oog springende opstelling die ik voor één keer kon gebruiken.

Ik vond het zonde om voor een daaropvolgende editie weer een ‘wegwerpstand’ te ontwerpen en besloot om er één te maken die ik vaker zou kunnen gebruiken.

 

Ik heb mijzelf wel enkele voorwaarden opgelegd waaraan de stand moest voldoen.

– aangezien ik alles zelf moest bekostigen was het budget ook hier weer niet al te groot. Het was een puzzel om het geheel uit 1 grote plaat MDF te maken 😉

ik wil minimaal 3 elementen van verschillend formaat

het geheel moet in mijn auto passen

gemakkelijk door 1 persoon op te bouwen, zonder schroeven oid, dan hoef ik ook geen gereedschap mee te nemen.

een plek om persoonlijke spullen op te bergen, een rommelige stand vind ik niet mooi…

en een paar mooie uitingen met mijn logo en foto’s van mijn producten.

 

Het zijn nogal wat voorwaarden, maar het is gelukt om aan alle wensen te voldoen. De basis is neutraal en het is heel gemakkelijk om de verschillende uitingen te veranderen mocht dit nodig zijn.

bootexcursie Dijken bouwen

 

In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel en het Nederlands Watermuseum heb ik de activiteit ‘Dijken Bouwen’ opnieuw vormgegeven.
Het is een bootexcursie voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Onderweg leren de kinderen hoe belangrijk water voor mens, dier en omgeving is. De excursie bestaat uit een bootprogramma en een walprogramma. Tijdens het walprogramma gaan de leerlingen onder andere dijken bouwen.

 

De opstelling moest in een personenauto vervoerd kunnen worden, gemakkelijk op te zetten en vooral niet te zwaar zijn. Voor de rivierplaten heb ik voorgesteld om een stukje van de Oude IJssel af te beelden omdat de excursie in dat gebied gegeven wordt. In totaal heb ik 2 opstellingen gemaakt, elke opstelling bestond uit 5 tafeltjes, 5 rivierplaten, 2 inklapbare balken en 2 schragen.

 

Momenteel wordt de activiteit zeer intensief gebruikt door zowel het Nederlands Watermuseum als het Waterschap.